زنجان، شهرک آزادگان، پارک علم و فناوری، واحد ۱۱۴

آبیابی و حفر چاه

مطالعات ژئوفیزیک به روش ژئوالکتریک

در مناطق ناشناخته و مشکوک به وجود ذخائر آب زیرزمینی مطلوب از نظر کمی و کیفی، چنانچه مطالعات زمین‌شناسی سطحی نتواند جواب اطمینان بخشی بدهد و در عین حال نتوان وجود آب را با قاطعیت منتفی دانست، از روش‌های مطالعات ژئوفیزیکی برای شناسایی وضعیت لایه‌های زیرزمینی و منابع آب موجود در آن‌ها استفاده می‌شود. به‌منظور بررسی وضعیت ساختمانی سازندها، تفکیک لایه‌ها، تعیین موقعیت و نوع ذخائر زیرزمینی مثل هیدروکربورها، آب و یا مواد معدنی گوناگون و سرانجام مشخص کردن خصوصیات فیزیکی لایه‌ها نظیر ضرائب الاستیک و مقاومت ویژه الکتریکی و … کاوش‌های ژئوفیزیکی انجام می‌شود. قوانین جاذبه گرانشی و نحوه انتشار امواج الاستیک، پاسخگوی چگونگی تاثیر میدان‌های مغناطیسی و الکتریکی بر روی مواد متشکله لایه‌های زمین ‌می‌باشند و چنانچه نتایج بدست آمده بطور صحیح تعبیر و تفسیر شوند، اطلاعات مفید و ارزشمندی از وضعیت زمین‌ساخت محدوده مورد مطالعه و محل تجمع کانی‌های معدنی و سفره‌های آب زیرزمینی در اختیار متخصصین قرار می‌دهد.

 قبل از تصمیم‌گیری برای حفرچاه و هزینه کردن مبالغ هنگفت جهت حفاری برای آب مورد نیاز صنعتی، کشاورزی و یا شرب و بهداشت بهتر است که مطالعات ژئوفیزیک جهت بررسی سطح آب زیرزمینی انجام شود. دراین‌رابطه متأسفانه بسیاری با استفاده از عدم آگاهی کشاورزان و دیگر متقاضیان آب، اقدام به سو استفاده از این نیاز می‌نمایند و بدون داشتن شناخت از سفره‌های آب زیرزمینی و با ارائه مطالبی کذب و بهره‌گیری از ابزارهای غیر‌مرتبط که هیچ‌گونه اطلاعاتی از زیر ‌زمین فراهم نمی‌کنند سبب تحمیل هزینه‌های زیاد به متقاضیان می‌شوند. استفاده از جی‌پی‌اس (GPS)، دستگاه آب‌یاب،‌ کمپاس یا قطب‌نمای زمین‌شناسی و… از جمله ابزارهایی است که افراد سودجو به‌عنوان ابزارهای شناخت آب ارائه می‌نمایند. با یک جستجوی ساده در منابع علمی و اینترنت به‌راحتی می‌توان دریافت که تنها روش علمی و تأیید شده در جهان برای شناخت آب زیرزمینی استفاده از روش ژئوالکتریک (روش مقاومت ویژه) است که به طور گسترده در جهان مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرد.

با استفاده از روش مقاومت ویژه می‌توان موارد زیر را بررسی کرد

1- شناسایی لایه‌های زمین از سطح تا عمق حدود 500 متری بدون حفاری

2- تعیین بهترین محل حفر چاه آب

3- تعیین میزان آبدهی

4- شناسایی و تفکیک سفره‌های آب شور از شیرین

5- تعیین حداکثر عمق حفاری

6- تعیین عمق سنگ کف و ضخامت لایه های آبدار پرداخت.

جهت حفر چاه عمیق برای مصارف صنعتی، کشاورزی، خانگی می‌توانید به شرکت لیتوس مراجعه کرده و از تخصص همکاران در این زمینه بهره‌مند شوید.

آبیابی

سایر مطالب

زمین معدن طارم
ارسال به واتساپ